📖 Egoïsme is positief, niet negatief

Vandaag de dag wordt egoïsme heel vaak als iets negatiefs gezien. Egoïstisch zijn is iets waar we om ‘veroordeeld’ worden. Maar is dat wel terecht? Ik ben van mening dat dat niet het geval is. In deze blog leg ik je uit waarom ik daar zo over denk.

Laat ik beginnen met de definitie van egoïsme, zoals Van Dale deze heeft beschreven:

ego·ïs·me (het; o; meervoud: egoïsmes)
het egoïstisch-zijn (tegenstelling:  altruïsme)

Eerlijk gezegd zegt dit, wat mij betreft, niet zoveel. Laat ik dan dus de tegenstelling erbij pakken waarnaar wordt verwezen.

al·tru·ïs·me (het; o)
onbaatzuchtigheid – niet op eigen voordeel uit (tegenstelling:  egoïsme)

Dus als altruïsme onbaatzuchtigheid is, dan is egoïsme het tegenovergestelde daarvan. Feitelijk dus het op eigen voordeel uit zijn. En dat is dus wat in onze cultuur not done is blijkbaar.

Al vanaf dat we kleine meisjes zijn leren de meesten van ons dat we lief moeten zijn, bescheiden, moeten zorgen voor anderen en dat we onze eigen behoeftes aan de kant moeten zetten voor de ander. Maar waar staan wij dan?

Pas wanneer we ouder zijn en dit gedrag vele jaren hebben vertoond komt het moment dat het tot ons doordringt dat er iets moet veranderen. Want door het steeds aan de kant zetten van onze eigen behoeftes komen we zelf tekort. Door alleen met de ander bezig te zijn zorgen we niet goed voor onszelf.

En dan kom ik op de titel van deze blog: Egoïsme is positief, niet negatief.

Het is positief om aan jezelf te denken, voor jezelf te zorgen. En dat je hierbij af en toe niet de ander op de eerste plaats zet is niet erg. Je energie is beperkt en soms heb je die energie voor jezelf nodig. En pas daarna kun je er weer voor anderen zijn. Zonder energie gaat dat ook niet lukken.

Het is dus belangrijk om gezond egocentrisch te zijn. Met de nadruk op gezond. Van Dale definieert egocentrisme als volgt:

ego·cen·trisch (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)
het eigen ik tot middelpunt makend

Wanneer je dit alleen maar doet en de mensen om jezelf vergeet dan ben je puur egocentrisch bezig. Maar wanneer we het hebben over gezond egocentrisme dan zorg je voor jezelf op een gezonde manier. Je maakt jezelf tot middelpunt van jouw leven. Je zorgt voor jezelf. En door voor jezelf te zorgen kun je weer voor anderen zorgen.

Het is dus nergens voor nodig om je schuldig te voelen wanneer je gezond egocentrisch bent. Het is een noodzakelijk iets om gezond te blijven en er voor andere te kunnen zijn.

Voel jij je schuldig wanneer je gezond egocentrisch bent? Heb jij geen energie doordat je de ander altijd voor jezelf plaatst? Dan is het tijd om daar iets aan te doen! Plan nu meteen een gratis matchcall met mij in en dan gaan we er zo snel mogelijk samen mee aan de slag. Ik loop met je mee, support je, geef je af en toe een liefdevolle schop onder je kont en juich je toe wanneer je stappen zet. Spreek ik je binnenkort?

Liefs, Wendy