📖 Een nieuw jaar. Terugblikken en vooruit kijken.

1 januari. We gingen weer naadloos van het ene naar het andere jaar. Een moment waar door velen toch iets bijzonders van wordt gemaakt. De één viert dit moment graag groots met een feestje, een ander viert het met vrienden, spelletjes, hapjes en muziek en weer een ander gaat ‘gewoon’ om 22.00 uur naar bed. Het is allemaal goed, als dit jouw keuze is.


Een jaarwisseling is ook voor velen een moment om terug te kijken naar het voorbije jaar en vooruit te kijken naar een nieuw jaar. Iedereen kent het wel: Goede voornemens. Of je ze nu zelf wel of niet maakt, ieder jaar wordt er wel over gesproken. Vooral omdat er tegenwoordig veel kanttekeningen worden gemaakt over de haalbaarheid van deze goede voornemens. Toch ga ik het in deze blog hebben over beide dingen. Terugblikken en vooruit kijken.

Terugblikken op het voorbije jaar

Je ziet veel mensen terugblikken. Niet zo gek ook, als je je bedenkt dat er tegenwoordig vele apps zijn die je hierbij helpen. Begin december lanceerde Spotify al de “Wrapped” met hierin een overzicht van je meest gespeelde muziek, genres, etc. en ook Facebook en Instragram blijven niet achter en willen je graag “je mooiste momenten van het jaar” laten zien.

Maar niet voor iedereen is terugblikken op een jaar iets moois. Op het moment dat je een jaar achter de rug hebt met veel worstelingen (met jezelf, met werk, met familie, etc.) dan kan terugblikken heel confronterend zijn. Juist omdat je dan vaak alleen die moeilijke momenten ziet. Wat natuurlijk heel begrijpelijk is. 

Hoewel deze momenten zeker niet weggemoffeld hoeven te worden, ben ik van mening dat het juist belangrijk is om te kijken naar de dingen die wel mooi of goed waren. En daar heb je soms best even voor nodig om die momenten te vinden.Wat heb je goed gedaan? Waar ben je trots op? Wat heb je bereikt? 

Dat hoeven echt geen grote dingen te zijn. Leren “nee” zeggen bijvoorbeeld, begint met één eerste keer. Dus die ene keer dat je “nee” zei is al iets waar je trots op mag zijn. Of bijvoorbeeld het feit dat je (na maanden niet geweest te zijn) toch weer naar de sportschool bent gegaan. Wij mensen zijn heel erg geneigd de nadruk te leggen op het feit dat we 5 maanden donateur geweest zijn, maar de sportschool niet van binnen hebben gezien. Vergeet dat. Het is wat het is. Het feit dat je weer bent gegaan is iets positiefs. En daar mag je trots op zijn. Dat heb je bereikt.


Het is ook belangrijk om onderscheid te maken tussen dingen waar jij zelf invloed op hebt gehad en dingen die buiten jouw invloed liggen. Als het in het jaar heel veel heeft geregend dan mag je daar van balen, maar het is iets waar jij zelf geen invloed op hebt (gehad). Evenals hoe anderen op dingen gereageerd hebben. Het is dus vooral belangrijk om te kijken naar dingen waar jij invloed op hebt.

Zelf vind ik het heel fijn om op die manier terug te kijken naar een jaar. Door juist te kijken naar de mooie dingen die ik gedaan en bereikt heb, voel ik me goed over het jaar. Het geeft me kracht om het nieuwe jaar positief tegemoet te gaan. Zo is december voor mij een maand waarin ik me veel bezig houd met terugblikken. Reflecteren. Gedurende de hele maand ben ik hier in fases mee bezig. Een paar keer per maand neem ik een moment om dit ook allemaal voor mezelf op papier te zetten.

Vooruit kijken naar het nieuwe jaar

Na het terugblikken is het dan tijd om vooruit te kijken. Doelen te stellen. Ook dit kan best moeilijk zijn wanneer er veel speelt in je leven. Het is dan ook hierin belangrijk om klein te denken. Je kunt bijvoorbeeld als doel willen stellen dat je in het nieuwe jaar tien nieuwe vriendinnen hebt, maar ik kan me goed voorstellen dat dit behoorlijk overweldigend is en je hierbij niet het gevoel hebt dat dit ook maar enigszins haalbaar is.En ook het doel “gelukkig zijn” voelt waarschijnlijk is iets wat je heel graag wilt. Maar hoe doe je dat dan?
Voor het stellen van doelen is het dan ook belangrijk om ze zo SMART mogelijk te maken. Misschien heb je er weleens van gehoord. Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Het kan zomaar zijn dat je al braakneigingen krijgt bij het horen van het woord SMART. Ik begrijp je helemaal. Dit heb ik ook heel lang gehad. En toch is het een hele goede manier om haalbare doelen te stellen. 

Ook bij het stellen van doelen is het belangrijk te kijken naar dingen waar jij invloed op hebt. Hopen dat een ander dingen gaat doen waar jij blij van wordt (jou bellen, je meevragen naar een feestje, etc.) gaat je niet helpen, hoe begrijpelijk ook. Jij hebt dat niet in de hand.

Ik ben er dus voorstanden van om SMART doelen te stellen, maar vooral ook kleine en behapbare doelen. Zelf stel ik het liefst maanddoelen en kwartaaldoelen, zodat het behapbaar blijft. Wees eerlijk, een doel waarbij je 4x per maand iets wilt doen klinkt toch veel minder groot dan een doel van 48x per jaar?

Bedenk ook dat het starten van een nieuw jaar zoiets is als het beginnen met schrijven in een nieuw notitieboek of een nieuwe planner/agenda. Je kunt weer beginnen met een schone lei. En oké, natuurlijk is het zo dat het maar ‘gewoon’ een nieuwe dag. We moeten er ook niet een enorm ding van maken. En quotes als “Maak dit nieuwe jaar jouw beste jaar ever” mag je van mij links laten liggen. Het is geen wedstrijd.

Mooi nieuw jaar gewenst

En dan rest mij nu niets anders dan je een heel mooi nieuw jaar te wensen. Ik gun je veel mooie momenten, liefde en geluk.

En wil je terugblikken op je jaar of vooruit kijken naar het nieuwe jaar, maar lukt het je niet om dit klein te houden? Blijf je hangen in het zien van de minder leuke dingen of voelen je doelen onhaalbaar en groot? In mijn 3 maanden 1-op-1 programma kan ik je hiermee helpen. Vraag vandaag nog een gratis matchcall aan zodat we kunnen kijken of er een wederzijdse klik is.