📖 December; love it or hate it

We zitten inmiddels in de donkere dagen voor kerst. ’s Ochtends is het laat licht en ’s avonds alweer vroeg donker. Vele huizen zijn van binnen of buiten gehuld in kerstverlichting, misschien om toch dat beetje licht in de duisternis te hebben.
De afgelopen jaren heb ik gemerkt dat de meningen over deze decembermaand heel erg verschillen. De één houdt ervan en de voor de ander kan het niet snel genoeg voorbij zijn. Natuurlijk geldt dit voor alles, maar wat maakt dat de decembermaand hierin misschien nog wel meer uitgesproken is dan andere dingen.


Love it! De mensen die van de decembermaand houden geven aan dat ze het zo gezellig vinden. Alle feestdagen (Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw) zijn dagen waar zij blij van worden doordat ze samen zijn met het gezin en/of de familie. Er wordt uitbundig gekookt en gegeten en ze brengen veel tijd door met elkaar, rondom de zak met cadeautjes of de kerstboom. Deze beelden zie je ook in de televisie-commercials voorbij komen en ik denk dat bijna iedereen de beelden van “All you need is love” op kerstavond wel kent waarin Robert ten Brink geliefden samenbrengt.


Hate it! Dit gezegd hebbende komen we direct op de andere kant van het verhaal. De groep mensen die de kerstperiode ‘haten’. Juist die mensen die één of meer geliefden missen in de decembermaand zeggen vaak dat december weer heel snel voorbij mag zijn. Zij worden in deze maand extra geconfronteerd met het gemis.


Tegenvaller Ook zijn er mensen waarbij de decembermaand nooit is wat ze ervan hopen. De veelvuldig uitgezonden kerstfilms geven het beeld van gezelligheid en liefde waarbij iedereen het met elkaar kan vinden en het altijd gezellig is (of in elk geval uiteindelijk wordt). Realiteit is echter dat dit vaak niet zo werkt. Alle ‘verplichte’ samenkomsten leveren vaak ook een hoop stress op en dit resulteert soms in ruzie en onenigheid. Dit jaar was kerst voor velen anders dan anders. Gek genoeg heb ik van veel mensen om mij heen gehoord dat ze het eigenlijk helemaal niet erg vonden om kerst thuis te vieren. Geen verplichtingen en geen gestress voor het kerstdiner.


Ik hoop dat iedereen de decembermaand doorbrengt zoals hij/zij dat wil. Alleen thuis, in joggingbroek, op de bank met een goede film, serie of boek. Met het gezin. Met een paar familieleden of met vrienden. Niet iedereen heeft dezelfde behoeftes. En dat is oké.

Liefs, Wendy