📖 Dat moet je ‘gewoon’ doen.

Ja hoor. Daar was hij weer. Toen ik onlangs een symposium volgde werd het weer gezegd. Ik bemerkte dat ik geïrriteerd raakte. Het maakte me ook direct onrustig. Best een flinke reactie op zo’n klein zinnetje. Nu vraag je je misschien af om welke zin het gaat. Het gaat om: “Je moet dat gewoon gaan doen.”

En eigenlijk gaat het niet eens om dat zinnetje, maar om één woord uit dat zinnetje. Een klein woord dat heel makkelijk te pas en te onpas wordt gebruikt. Eerlijk is eerlijk… ik betrap mezelf er zo nu en dan ook nog op. Maar ik ben me er wel steeds bewuster van en corrigeer mezelf zo snel mogelijk.

Nu vraag je je misschien af om welk woord dat gaat en dat ga ik je natuurlijk vertellen, want deze blog over gaat. 😄 Het woord dat ik bedoel is het woord “gewoon”. Ja echt. Het woord “gewoon” zorg bij mij voor zo’n enorme reactie. Irritatie, onrust en zelf ook neerslachtigheid. Laat het me uitleggen.

Dit woord wordt vaak gebruikt. Ikzelf gebruikte het ook heel veel. Op zich niets mis mee. Maar waar gaat het dan voor mij mis. Dat is vooral in zinnen als:

“Je moet het gewoon gaan dóen.”
“Ik moet dat toch gewoon kunnen.”
“Dan zeg je toch gewoon nee.”
“Ik zou willen dat het gewoon allemaal makkelijker ging.”
“Ik wil ook gewoon gelukkig zijn.”

Dit zijn zomaar een paar voorbeelden waarin het woord “gewoon” wordt gebruikt. Op zich natuurlijk helemaal niet erg, maar het gaat om de dieperliggende betekenis van dit woord in deze zinnen.  Op één of andere manier zorgt dit woord ervoor dat het allemaal tot iets heel simpels wordt gemaakt. Iets dat eigenlijk niets voorstelt. Het heeft iets nonchalants. “Dat doe je toch gewoon.”  Alsof je je hand er niet voor om hoeft te draaien.

En daar ontstaat bij mij tegenwoordig de irritatie. Bijna altijd wordt dit woord gebruikt in zinnen waarbij het helemaal niet zo’n vanzelfsprekendheid is. Sterker nog… het zijn vaak dingen die voor veel vrouwen heel lastig zijn. Die zeggen niet “gewoon” even nee bijvoorbeeld. En wanneer je iets heel spannend vindt, dan doe je dat niet “gewoon” even. Dat het geen vanzelfsprekendheid is wil niet zeggen dat je het niet moet doen natuurlijk, maar het zal allesbehalve “gewoon” zijn. Want wees eerlijk… als het voor jou “gewoon” was geweest, dan had je het al wel gedaan. Of niet soms?

Woorden kunnen heel krachtig zijn. Inmiddels is ook bekend dat pesten (met woorden) veel schade aan kan richten. Zelfvertrouwen komt steeds meer onder druk te staan en wanneer dit lang genoeg doorgaat kunnen mensen er zelfs suïcidaal van worden. Natuurlijk komt dit niet rechtstreeks door de woorden die gezegd worden, maar het het heeft vooral te maken met de betekenis die wij eraan gegeven. Zo ook met het woord “gewoon”.

Wanneer je keer op keer tegen jezelf zegt dat je  het toch “gewoon moet doen”, maar je wordt steeds tegengehouden door angst, dan kun je je misschien wel voorstellen wat er in je hoofd gebeurt. 

“Je had het “gewoon” moeten doen. Zo moeilijk is het niet. En toch lukte het weer niet. Wat een loser ben ik. Een ander doet dat gewoon en ik krijg dat niet voor elkaar.”

Allemaal dingen die zich in jouw hoofd kunnen afspelen als het toch weer niet gelukt is om het “gewoon te doen”. Echt, ik weet heel goed hoe dat gaat. Zo heb ik jarenlang tegen mezelf gesproken. Zo zonde… want het resultaat ervan is dat je het alsnog niet gaat doen. De drempel om het alsnog toch te gaan doen wordt steeds groter. Je wilt namelijk niet keer op keer falen en jezelf weer zo toespreken. Daarbij ga je je verdrietig voelen. Je voelt je een mislukking. En ga zo maar door. 

Ik vind het verschrikkelijk om vrouwen zo tegen zichzelf te horen praten. Dat ben je niet waard. En het is niet terecht. Misschien moet je het inderdaad wel gaan doen, maar omdat het niet “gewoon” is vraagt dat om de juiste aanpak. Een zachte aanpak waarbij je in kleine stappen alsnog aan de slag gaat. En dan gaat het op zeker moment wél lukken.

Schrap het woord “gewoon” dus uit je woordenboek. Gebruik het niet meer. 

En heb jij er nou heel veel moeite mee om dit woord uit je woordenboek te schrappen en ben je keer op keer weer teleurgesteld en baal je dat het bij jou niet zo makkelijk gaat? In mijn 3 maanden 1-op-1 programma kan ik je hiermee helpen. Vraag vandaag nog een gratis matchcall aan zodat we kunnen kijken of er een wederzijdse klik is. 

Liefs, Wendy