📖 Bij jezelf blijven

Het is inmiddels november en Nederland zit vol in de tweede Coronagolf. Al 8,5 maand leven we met beperkingen die ieder van ons treffen, in meer of mindere mate. De een kan er goed mee omgaan en leeft volgens de maatregelen, de ander heeft er veel moeite mee of vindt het allemaal maar onzin. Een heel groot deel van de mensen zit daar ergens tussenin. Verder heeft iedereen heeft een mening over deze maatregelen, die door velen ook wordt geventileerd. Maar hoe blijf je bij jezelf in deze tijd van verdeeldheid? 

Emoties. Het Coronavirus heeft veel invloed op ons dagelijks doen en laten. We kunnen minder ondernemen, we worden gevraagd mondmaskers te dragen en zoveel mogelijk thuis te werken en vele evenementen en activiteiten, waar iedereen zo naar uitkeek, worden geannuleerd. De hoop die we hadden op het doorgaan van deze dingen wordt keer op keer de kop in gedrukt. Dat is zwaar en brengt emoties met zich mee zoals  teleurstelling, verdriet, onmacht, frustratie en ook boosheid. De afgelopen maanden hebben vele experts en niet-experts zich laten horen over het virus en de maatregelen die de regering heeft opgesteld. Zoveel mensen, zoveel meningen. Meningen die allemaal via verschillende mediakanalen worden verspreid. De één verwijst naar onderzoeken die de maatregelen bevestigen, de ander juist naar onderzoeken die ze ontkracht. Ook dit roept bij veel mensen emoties op. Niet gek. Juist in deze onzekere tijd hebben mensen het nodig om te kunnen vertrouwen op anderen. En dat is lastig als er zo veel meningen worden verspreid. Meningen die soms ook met veel emoties worden gebracht. En ventileer je je eigen mening dan kun je soms ook nog eens rekenen op een lading kritiek. Hier kun je behoorlijk onzeker van worden.

Verschillen. Allereerst is het goed om te beseffen dat verschillen er altijd zullen zijn. De verschillende experts hebben zeer waarschijnlijk allemaal in zekere mate gelijk. Hoe komt het dan dat ze allemaal iets anders verkondigen, zelfs gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek? Hierbij is het goed om je te realiseren dat er ontzettend veel onderzoeken lopen naar het Coronavirus. Niet alleen wereldwijd, maar zeker ook in Nederland. Op 22 juli stond op de website van de Federatie Medisch Specialisten dat het startsein is gegeven voor 52 onderzoeken naar Covid-19. Op de  site van ZonMw (ZonMw is de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie) is de lijst met lopende en afgeronde onderzoeken te vinden. Dit is alleen al in Nederland, kun je nagaan hoeveel onderzoeken er wereldwijd lopen.
Waarom benoem ik dit? Er lopen ontzettend veel onderzoeken, maar… ieder onderzoek focust zich op zijn eigen stukje. De een focust op gedrag, de ander op het virus. En zelfs in die categorieën is er veel onderscheid. De studies die zich op het virus zelf focussen kijken ook nog eens allemaal naar hun eigen stukje. Doet een longarts het onderzoek, een viroloog of een internist? Allen zullen naar een ander aspect van het virus kijken. Resultaat: Een hele grote diversiteit aan informatie over allemaal kleine aspecten. Het moeilijke bij onderzoek is dat je die aspecten niet makkelijk kunt samenvoegen tot een algemeenheid. Daar is het onderzoek immers niet naar gedaan.
Je ziet dat daarin al hele grote verschillen liggen. Tel daar bij op dat iedereen zijn/haar eigen zorgen, prioriteiten en vakgebied heeft en dan zie je nog meer verschillen. Iemand die nooit een concert of theater bezoekt zal de sluiting van theaters misschien niet zo’n punt vinden (los van begrip naar de mensen die werken in die sector). Iemand die voor zijn/haar beroep op een podium staat (als cabaretier, zanger of acteur) vindt dit juist een heel belangrijk onderwerk. Logisch… het gaat om hun inkomen. En zo kijkt iedereen er anders naar. Nog meer verschillen dus.

En ik dan? Nu vraag je je misschien af hoe dit alles je helpt om bij jezelf te blijven met al deze verschillen. Ik zal niet zeggen dat dat makkelijk is. Dat is het voor velen niet. Toch ga ik je een paar tips geven die je misschien kunnen helpen.

  1. Wees je bewust van deze verschillen. Wat voor een ander belangrijk is hoeft dat niet voor jou te zijn, en andersom.
  2. Luister naar je gevoel. Voelt iets niet goed voor jou? Doe het dan niet. 
  3. Ga je met iemand in gesprek over Corona? Verkondig geen feiten, maar hou het bij jezelf. “Ik vind dat…” of “Voor mij voelt het…”
  4. Heb je moeite met de diversiteit aan informatie? Lees en luister niet alles. 
  5. Botst jouw mening met die van een ander? Dat mag. Je hoeft het niet eens te zijn met elkaar. Het is daarbij wel van belang dat je elkaars mening respecteert en iemand in zijn waarde laat. Lukt dit bij één van de partijen niet? Dan is het soms beter om uit de discussie te stappen.

Samenvattend. Door alle verschillen die er zijn is het belangrijk om bij jezelf te blijven. Luister naar je gevoel, heb respect voor elkaar en voor jezelf. En heb je moeite met de diversiteit aan informatie? Zet gerust die talkshow of social media app eens uit. Je hoeft niet alles te volgen. En misschien wel het belangrijkste: Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn.

Liefs, Wendy