πŸ“– 5 tips voor als alles tegenzit

Er zijn van die periodes in je leven waarin alles mis lijkt te gaan. Wat dat nou precies is waarom alles tegenzit weet je niet, maar soms lijkt het wel alsof al die dingen gebeuren om jou dwars te zitten. In deze periodes lijken er ook helemaal geen goede dingen meer op je pad te komen. Hoe kom je hier doorheen?

Dat het je soms kan overweldigen is niet gek. Soms lijkt alles tegelijk te komen en heb je er geen grip meer op. Je hoofd draait overuren, je slaap slecht en je humeur… laten we het daar maar niet over hebben. Misschien zou je het liefst in bed blijven liggen, maar dat is geen optie. Je wordt verwacht op je werk, je gezin heeft je nodig en zo zijn er nog meer van die dingen.

Wat doe je dan? 

  1. Wees lief voor jezelf

Vaak zijn we geneigd om streng voor onszelf te zijn. Misschien heb je dit ook zo wel van huis uit meegekregen. Niet zeuren, gewoon doorgaan. En hoewel bij de pakken neerzitten je niet zal helpen mag je best even een stap terug doen. Even een time-out nemen. Sta jezelf toe om even te balen, om even alleen het hoognodige te doen. De dingen die je normaliter allemaal doet op een dag (of in een week) kunnen in een periode waarin veel dingen tegenzitten aanvoelen als te veel. Neem dat gevoel serieus. Bewaak je grenzen. Het is helemaal niet erg om het even wat rustiger aan te doen. Gun jezelf de tijd om dingen te verwerken, na te denken of een actieplan te maken.

  1. Onthoud dat niemand je dit aandoet

Hoewel het soms kan lijken dat al deze dingen gebeuren om je tegen te zitten is dit niet zo. Diep van binnen weet je dat ook wel. Hoe vervelend ook, tegenslagen horen bij het leven. Iedereen krijgt ermee te maken, hoewel het soms kan lijken alsof het iedereen voor de wind gaat, behalve bij jou. Een ander denkt dit misschien ook wel.

  1. Kijk naar de positieve dingen die er wel zijn

Ik weet het… dat klinkt heel makkelijk. Zeker wanneer alles tegen lijkt te zitten. Toch kan het je helpen om naar de positieve dingen te kijken. Die zijn er altijd. Je aandacht wordt naar de tegenslagen getrokken waardoor de positieve dingen er niet lijken te zijn. Maar niets is minder waar. Overigens hoeven dit geen hele grote dingen te zijn. Kijk naar dingen waar je dankbaar voor bent. Een warme douche, na natgeregend te zijn, is al een positief iets. Of een heerlijke wandeling tijdens een licht zonnetje, terwijl het al de hele dag regent.

  1. Pak de dingen aan waar je invloed op hebt

Als alles tegenzit lijkt het soms alsof alles ons overkomt en we er geen invloed op hebben. Dingen waar we geen invloed op hebben kunnen we ook niet veranderen. Probeer dat ook niet. Dat kost je onnodig veel energie. Energie die je beter kunt steken in het aanpakken van de dingen waar je wΓ©l invloed op hebt.

  1. Praat erover met anderen

Blijf niet alleen zitten met de gevoelens die je hebt in een periode dat het wat minder gaat. Het delen ervan geeft vaak ook verlichting. Anderen herkennen je gevoel misschien wel en kunnen met je delen hoe zij ermee omgaan. Of ze kunnen met je meedenken. Ook hier geldt weer: Je moet het zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen.

Misschien wil je er niet over met vrienden of familie praten of lukt het je niet om zelf positieve dingen te zien. Stuur me een DM op instagram of stuur me een mail op wendy@stepsforyou.nl . Ik denk graag met je mee.

Liefs, Wendy