๐Ÿ“– You cannot pour from an empty cup!

Deze reel zette ik op 18 februari op Instagram. Je kunt hem hier vinden. Natuurlijk is de reel grappig bedoeld, maar de boodschap is niet minder waar. Wanneer je maar blijft geven en geven, dan is die kop op zeker moment leeg. En dan?

Gevolgen van blijven geven

Ik spreek veel vrouwen die in hun dagelijks leven vooral bezig zijn met geven. Geven aan een ander. Misschien ben jij er ook wel zo iemand. Dag en nacht klaarstaan voor een ander, je agenda aanpassenย  voor een ander, je eigen behoeftes aan de kant zetten voor een ander. En ga zo maar door.
Vaak hoor ik dan ook: Ik word er gelukkig van om een ander gelukkig te maken.
En hoewel ik dit heel bewonderenswaardig vind, toch gaan mijn voelsprieten direct overeind staan. Ik geloof direct dat je gelukkig wordt van het gelukkig maken van een ander. Maar zoals de titel al zegt: You cannot pour from an empty cup. En wat als die kop leeg is?

Signalen

Wanneer je wel wilt blijven geven, maar die kop is leeg, omdat je alles hebt weggegeven, dan kun je verschillende dingen ervaren.

Je kunt gevoelens van stress ervaren. Je wilt niets liever dan geven, maar het lukt niet meer. Dit zorgt voor tegenstrijdige gevoelens. Hierdoor kun je je onrustig voelen. Een opgejaagd gevoel met verhoogde hartslag houden dit gevoel in stand. Het lichaam geeft hiermee een duidelijk signaal af dat er iets moet gebeuren.Je kunt passief worden. Precies het tegenovergestelde van wat je zou willen. Doordat je wilt geven aan anderen, maar er niet meer toe in staat bent, voel je je niet voldaan met als gevolg dat je humeur verslechterd.Wanneer je niet veranderd kan het er ook voor zorgen dat je slechter gaat slapen. Eigenlijk door alle dingen die ik hierboven beschreef. Je bent in je hoofd alleen maar bezig met vechten tegen het feit dat je niet meer kunt geven. Zo erg dat je er wakker van ligt. En uiteindelijk beland je dus in een vicieuse cirkel doordat je gebrek aan nachtrust ook weer zorgt voor een somberder gevoel en onrust. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat je energie ver te zoeken is. De tank is leeg (of je kop).

Een auto kan niet rijden zonder brandstof, maar jij kunt ook niet door blijven gaan zonder brandstof. In dit geval doel ik niet op eten als brandstof, maar op rust. Tijd en aandacht voor jezelf. Ontspanning (na inspanning).
Pas wanneer je je batterij af en toe oplaad, door goed voor jezelf te zorgen, kun je er voor anderen zijn.

Je batterij opladen

Maar hoe doe je dat dan? Die batterij opladen? Waar dat voor de รฉรฉn een vanzelfsprekendheid is, is het dat voor de ander helemaal niet. Je batterij laad je op door rust en ontspanning. Dingen voor jezelf doen. En of dit nu een bezoek aan de sauna is, een heerlijk warm bad of een lange wandeling, dat doet er niet toe. Als jij er maar energie van krijgt. Zoek dus naar datgene waar jij energie van krijgt. Iets echt voor jezelf. Daarna kun je weer geven aan een ander.

Lukt het jou niet om balans te brengen in het geven aan anderen? Laat mij met je meedenken. Plan nu meteen een gratis matchcall met mij in en dan gaan we er zo snel mogelijk samen mee aan de slag. Ik loop met je mee, support je, geef je af en toe een liefdevolle schop onder je kont en juich je toe wanneer je stappen zet. Spreek ik je binnenkort?

Liefs, Wendy