📖 Van uitstel komt afstel?

Je kent de uitspraak vast wel “van uitstel komt afstel”. Het betekent dat wanneer je iets uitstelt om het later te doen, dat het daarna helemaal niet meer gedaan wordt.

Er kunnen verschillende redenen zijn om iets uit te stellen. Misschien heb je geen zin, het komt niet uit, je weet niet goed waar te beginnen of… je vindt het eng/spannend en gaat het om die reden uit de weg. Deze laatste reden is waar ik het in deze blog met je over wil gaan hebben.

Angst

Wanneer we spannende dingen op de planning hebben staan is voor veel vrouwen de eerste reactie “het uit de weg gaan”. Je verzint allerlei redenen waarom het toch niet uitkomt of belooft jezelf keer op keer dat je eerst dat andere (wel belangrijke) ding gaat doen en daarna dan toch echt dat spannende ding. En als je dan op dat punt gekomen bent, dan is er wel weer wat anders.

Angst kan ons ervan weerhouden om spannende dingen te doen. Ieder van ons heeft andere dingen die ons angstig maken en ook iedereen gaat er op een andere manier mee om. Maar wanneer je dingen uitstelt omdat je ze eng vind moet je uitkijken dat van uitstel geen afstel komt.

Het is heel begrijpelijk wanneer je door angst iets uitstelt. Het nadeel ervan is alleen dat de angst de keer erna vaak niet verdwenen is. Integendeel. Vaak is de angst dan groter. Je bent er al die tijd namelijk alleen nog maar meer tegenop gaan zien. Grote kans dus dat de drempel dan nog groter is om het ook daadwerkelijk te gaan doen. En dan… dan zet je het helemaal aan de kant.

De berg is te angstaanjagend

Eerlijk gezegd vind ik het niet heel gek dat angst dan de overhand neemt. Stel je voor, je staat aan de voet van een berg. Als je omhoog kijkt zie je alleen maar berg. Niets anders. En dat is de berg die jij moet gaan beklimmen. Ik zou ook omdraaien en wegrennen. Maar hoe krijg je het dan voor elkaar?

Niet door de berg kleiner te maken. Want jij zult ook begrijpen dat dat niet kan. Die berg is die berg. En daar verander je niets aan. Het komt er dus op neer dat je de berg voor jezelf minder angstaanjagend maakt. En zoals ik eerder al schreef helpt uitstellen hier meestal niet bij. Je maakt de berg alleen maar groter.

Wat helpt jou

Net als met veel andere dingen is de oplossing heel persoonlijk. Het is dan ook belangrijk om uit te vinden hoe jij jezelf kunt helpen om die berg minder angstaanjagend maakt voor jezelf. Vraag je om hulp? Helpt een liefdevolle schop onder je kont? Misschien helpt het opbreken in kleine stappen? Als je weet wát jou helpt, dan kun je ervoor zorgen om die berg minder angstaanjagend te maken.

Kun je mijn hulp hierbij gebruiken omdat je er zelf niet uit komt? Plan nu meteen een gratis matchcall met mij in en dan gaan we er zo snel mogelijk samen mee aan de slag. Ik loop met je mee, support je, geef je af en toe een liefdevolle schop onder je kont en juich je toe wanneer je stappen zet. Spreek ik je binnenkort?

Liefs, Wendy