📖 Oops I did it again!

Ja hoor, het is weer gebeurd. Je bent er weer ingetrapt. 

Gisteren ben je benaderd door een goede kennis. Ze heeft je hulp nodig. Natuurlijk benaderde ze jou! Je bent ontzettend behulpzaam, enorm goed in juist die ene taak. En natuurlijk weet ze dat je het druk hebt, maar ze zit zo omhoog. 

Jij hebt het inderdaad heel druk en twee weken geleden zei je nog tegen een vriendin dat je het echt niet meer zou doen. Het was nu eindelijk eens tijd om aan jezelf te denken en je grenzen te bewaken. Maar die kennis zit zo omhoog. En dus… gebeurde het weer. Je hoorde het jezelf zeggen: Natuurlijk wil ik je helpen.

Een dag later dringt pas tot je door wat er nou eigenlijk gebeurd is. Je hebt je er weer in laten praten. En sterker nog… die kennis hoefde daar niet eens heel veel moeite voor te doen.

Wat is er nou gebeurd?

Misschien herken je bovenstaande wel. Keer op keer lijkt hetzelfde te gebeuren.  Je zegt ja op dingen en een dag later vraag je je af waarom je dat nou toch weer gedaan hebt. Je hebt er helemaal geen zin in.

Laat ik beginnen met zeggen dat het helemaal niet gek is dat dit gebeurt. Je bent ook zeker niet de enige die dit overkomt. Je vind het fijn om een ander te kunnen helpen. Dat siert je. En in dit voorbeeld speelt je kennis ook nog eens in op je gevoel. Door jou te laten weten dat je heel goed bent voel je je gevleid. Daarnaast laat ze je ook weten dat ze omhoog zit. Nog zo’n ding waarmee op je gevoel wordt ingespeeld. Misschien niet bewust, maar deze twee dingen maken wel dat je sneller geneigd bent om ja te zeggen. Je wilt helpen en je wilt niemand teleurstellen.

Doordat er op je gevoel wordt ingespeeld maakt het ook dat je niet meer goed kunt voelen wat je nu eigenlijk echt zelf wilt. De ‘ja’ die volgt is meer een automatisme. Pas wanneer je weer alleen bent en echt kunt voelen dringt pas door wat er gebeurd is. En pas dan kun je ook voelen wat je eigenlijk wilt.

En dan?

Wat nou als je de dag erna voelt dat je helemaal geen ja had willen zeggen? Dat je er geen tijd voor hebt, of er geen zin in hebt. Maar je hebt nu eenmaal al ja gezegd. Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen.

  • Je kunt alsnog nee zeggen. Dat mag! Je mag je bedenken. De ander vindt dat misschien niet leuk en dat mag. Maar dat is oké. Dat betekent niet direct dat de band die jullie hebben over is.
  • Ja kunt niets doen. Je gaat door met wat je beloofd hebt, baalt ervan, maar het is nu eenmaal zo.
  • Je kunt ook besluiten dat je deze keer je belofte nakomt, maar de volgende keer geen ja meer zegt. Dat kan! Je kunt je voornemen om het de volgende keer anders te doen. 

Volgende keer doe je het anders

Als je die beslissing hebt genomen is het zaak om voor jezelf uit te vinden hoe je dat kunt gaan doen. Één tip ga ik je alvast meegeven. Wanneer je zo’n verzoek krijgt, geef niet direct je ja of nee. Geef aan dat je er even over na moet denken en dat je er binnen een week op terugkomt. Dit geeft jou de kans om te voelen wat je nodig hebt. Wil je dan alsnog ja zeggen, dan is dat natuurlijk helemaal prima. Voel je dat je het niet wilt (om wat voor reden dan ook), laat dan binnen die week weten dat je er over nagedacht hebt, maar dat je antwoord nee is. Nogmaals… dat is oké. Misschien is die ander teleurgesteld in het antwoord, maar dat betekent niet dat ze teleurgesteld zijn in jou.

Ik ben benieuwd hoe dit voor je werkt. Laat je het me weten?

Lukt het niet?

Lukt het je niet om dit zelf te veranderen? Ik help je er graag bij. Stuur me een berichtje of plan een gratis matchcall met me in. Ik denk graag met je mee.

Liefs, Wendy